Dreamer – от двете страни на барикадата »

Dreamer – от двете страни на барикадата

urlЗдравей, Георги! Повечето хора в играта те познават като Dreamer – root-ът, но първоначално ти беше само играч. Разкажи ни кога и как откри играта и за пътя ти от играч до root.
Всъщност всеки е започнал от играч. Аз започнах да играя някъде в годините 2004-2005 (по-вероятно е да е било началото на 2005), вече ми се е изгубил точният спомен. Двама съученици ме запалиха. Тогава играта още бе с „бабките“ и „москвичите“. Мисля че някъде из форума и блога има снимки от тези времена. Тогава си грабехме фабриките, биехме се здраво и сградите се надстрояваха, ако си спомням правилно. В началото правехме гаражи за алкохол и цигари, преди да ги превърнем във фабрики. Беше забавно! Макар сега снимките, които са останали от тогава да изглеждат доста „дървено“, то за времето си бе много яко. Не много дълго след като започнах да играя, играта промени облика си и заприлича на нещо подобно на това, което сега някои наричат Ретро.
Не бях кой знае колко успешен като играч, но пък в затвора си ставаше яко лафче и май прекарвах повечето си време в чата. След има няма половин година игра ми предложиха да ми дадат права. Влязох в екипа още тогава, но през годините съм го напускал няколко пъти за да играя играта като играч и да няма съмнения, че се възползвам от правата си.
Админ станах по-трудно от всеки друг, който е достигал този пост до сега, може би основно ,защото държах на собствените си идеали. Не правех „фалшиви“ сприятелявания с този и онзи та да ме забележат по-бързо, а и това не бе правилният път, тъй като хората, които се опитваха да пробият по този начин бързо биваха отсети. В root се превъплатих, защото бях единствения останал админ, който познаваше достатъчно добре играта, за да може да изпълнява тези функции.

Каква е разликата между това да си на мястото на играча и това на администратора?
Администрирането е задължение, а играенето – удоволствие. Като администратор, ако не отнесеш поне 2-3 псувни на ден, значи не си си свършил работата. :) Това е гадната действителност. От една страна е чувството на удовлетворение, че си помогнал на някого, като например си му отговорил на въпросите, а от друга страна са обидите, от някого, когото всъщност си наказал напълно основателно.
А за обикновения играч играта може да е всякаква и той може да играе, когато поиска и колкото поиска. Естествено за най-добрите играчи, които винаги искат да се докажат или може би вече просто са свикнали да играят на високо темпо играта също има своите малки и големи недостатъци, за това и се опитваме да работим колкото се може повече с тях, за да направим играта по-добра.

В бета сезонa на „Нови територии“ игра активно. Постигна победи в няколко категории като най-сериозната е тази в категория Респект. Как премина играта за теб?
Основната цел бе да вляза в ролята на „топ“ играч, макар никога да не съм бил такъв. Най-добро постижение в реален сезон ми е било 30-31-во място в класацията по респект, но то бе преди доооста годинки. И като част от тази роля бе влизането в тяхното ежедневие, разбира се по мой си начин. Всеки сам може да си представи какво е да комуникираш по цял ден с няколко програмиста, защото работата за dev отдела бе в разгара си и в същото това време да играеш без да пропускаш бандови задачи, агенти, битки, трениворки… Реално започнах да играя, когато първи бе „Куката“ с около 700к респект. Но якото на сезон без зареждане на кредити е, че показва кой има повече познания върху играта и кой как използва времето си. Моите познания върху играта не са никак малки, но определено не са на топ ниво. Доста често исках съвети от приятели как най-правилно да се нагодя в създалата се ситуация. Но пък отделих страшно много време (поне за моите стандарти) за игра. Грубо казано играех от 9 сутринта до 2 посреднощ. Като човек, от който в момента зависи най-много развитието на играта се опитах да се възползвам от всяка една малка хитринка, която геймплея ми позволява – например биенето на хора, които са онлайн, което дава бонус показатели. В началото бях много запален да видя как работят новите фабрики, защото някои от промените по тях желаех да се направят от години.
Не очаквах да постигна нещо, каквото и да било в самото начало и инвестирах около 4-5 милиона пари и няколко кредита за първите няколко дни във фабриките на приятел. След фазата на „циклене“ по картата се видя, че не съм чак толкова назад, а и имахме фабрика, когато другите нямаха.
Банда „ТурбоМадами“ не е моят дом, но все пак се отнесоха доста добре с мен. Разговаряхме, казах им че искам да стана 1-ви и в крайна сметка ме оставиха да го направя. Ако не бяха вероятно щях да съм трети.
За мен бе голям комплимент, как дори хора от бандата ми се чудеха и ме питаха как съм толкова силен. Вероятно не вярваха на очите си, но след като направеха калкулацията виждаха че всичко е точно. През целия сезон играех без каквито и да било предмети, понякога вземах на заем предмети от бандата, за да набия тези пред мен, които след един определен момент бяха постоянно с предмети.
Краят на сезона бе интригуващ. Можехме да загубим и като банда и индивидуално доста сериозно, ако „Евростарс“ не бяха избързали толкова много с вдигането на щаба. Така ни показаха какво трябва да направим и ни дадоха предостатъчно време да го направим. Бих казал, че това им бе най-голямата грешка, заради която загубиха. До преди това бандата ни не бе кой знае колко активна, но като осъмнахме уикенда толкова назад индивидуално и като банда всички се мобилизирахме и за по-малко от ден парите в касата на бандата станаха от 5М – 60+М и след това контрола на сезона без изцяло в нашите ръце до края.
Накрая се оказах не само първи по респект и в първата банда в класирането, но и човекът с най-много опит и победи в играта, което много ме радва и се надявам да покаже, че в екипа има човек, който разбира играта на достатъчно високо ниво.

Какво предстои да се случи в играта?
Надявай се само хубави неща! Планове много, но все дългосрочни и предпочитам да не ги коментирам, защото съм се нагледал на неизпълнени обещания, а аз самият съм човек, който винаги държи на думата си и мрази несериозното отношение.
Както съм обявил още преди старта на текущия сезон – правим промени, някои от които бих нарекъл дори кардинални по начина си на работа по играта. Върнахме ясната дължина на сезоните и се задължихме пред хората да се вслушваме в желанията и идеите им. Вече сме започнали работа по някои от тях, а други направо бяхме направили преди дори да ги видим написани. Надявам се темата във форума да набере по-голяма популярност и да се съберат много повече мнения.
Аз искам да дам на играчите играта, която те желаят да играят. В същото време искам и да я направим по-модерно изглеждаща. Надявам се това да е правилният път, защото аз така разбирам нещата. Играта е на играчите, които я играят, а не на хората, които я правят. Играта трябва да се прави за играчите, а не въпреки тях и играчите трябва да участват в развиването на играта. Това е моето виждане, такова е било винаги и през годините винаги съм опитвал да заформям дискусии между играчите и разработчиците точно поради тази причина. Чака ни много работа, дано имаме подкрепата на играчите си, защото в момента се надигаме от пепелта.

Да очакваме ли скоро отново да те видим в ролята на играч?
В следващата бета, преди новата версия. :)

Думи към феновете на играта?
Играйте играта и се забавлявайте! Това е най-важното. :) Споделяйте мнението си, коментирайте и споделяйте идеите си. Градивната критика е най-хубавото нещо, което можем да получим от вас.

  • Like!
    0

Коментари:

comments

Добави коментар

Можете да използвате тези HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>