Ревю: BG Mafia или какво кара хората да играят браузър базирани игри »

Ревю: BG Mafia или какво кара хората да играят браузър базирани игри

wallpaper_1Незнайно защо хората подхождат ужасно скептично към фразата „браузър базирана игра”. В днешни времена този термин е придобил смисъл на нещо несериозно, в което човек не може да се потопи или да изгуби повече от 10 минути в офиса.  На прага на 2014-та, с ново поколение конзоли, чукащи на вратата, малко хора всъщност осъзнават, че могат да получат доста повече забавление от браузър игрите. Е, на българската сцена от 2006 г. съществува една браузър игра, която досущ като двама мустакати каскадьори на средна възраст, разбива всички подобни митове.

bg mafia

BG Mafia: Изключение от правилото?

Изключението от правилото се нарича BGMafia, а целта на тази статия е да премахне булото на арогантна незапознатост от гърба на браузър базираните игри. Момчетата, заради които BG Mafia продължава да диша, живее и поддържа стабилна фенска база вече осма година, a в момента работят върху версия 5.0 (!!!) на играта, като не спират да вкарват кoнтент и екстри. В крайна сметка, изводът е, че дори на неангажираща платформа като Firefox, Chrome или каквото там друго използвате, за да си проверявате Facebook-a и да гледате неприлични филмчета, можете да заиграете нещо, което ще ви потопи в света си за доста дълго време. Нещо, на което можете да се посветите и да знаете, че винаги има какво още да се върши.

Има и други качествени браузър базирани заглавия, като например разни Tower Defence-и, като Urban Dead и мразената Farmville, ако щете – игри, проектирани с хитра бизнес идея, опитваща се да привлича все повече хора. Дори и нелоши (и препоръчвани, ако имате време и желание), те не могат да предложат съдържание, което виждаме в българския представител на тази сцена – BGMafia.

bg mafia

Да започнем отначало. В него трябва да се спомене, че авторът на статията подходи изключително скептично към  идеята за този материал, но след един уикенд, прекаран в обири, боища и типични гангстерствания, той установи, че всъщност се е забавлявал доста, и че всичката тази омраза, която отнасят подобните заглавия, не винаги е уместна.

Играчът излиза от затвора. Пълен шушляк. Пробит, от ония, които са сгрешили в миналото, но имат огромното желание да вземат от света това, което смятат за свое.

Имаш шепа пари в джоба, но както се казва – “не става само с ядене – трябва и пиене, че и акъл на всичкото отгоре”. Цялата история е съпоставима с GTA заглавие – един обикновен човек трябва да стане някоя голяма риба.  И тук започва приключението. Играта идва с добре оформен туториъл, който ясно запознава играча с привидно 457-те различни менюта и неща, които могат да се вършат на „улицата”.  Цифрата тук идва в добрия смисъл, защото веднъж схване ли се цялата механика, играта става изключителна зарибявка – наистина, нещата, които могат да се правят тук СА ужасно много.

bg mafia

Играчът получава двуизмерна перспектива на голям град, който се разделя на различни улици. Там той може да се чувства свободен да прави каквото и да е – да набие всяко едно NPC, което среща, да му вземе парите, да му помогне с нещо или каквото още си поиска. Добро впечатление прави фактът, че опциите за интеракция са наистина много и почти не се повтарят. Прост пример – срещате малко надуто момиченце по улицата. Можете да го сплашите, да му вземете сладоледа, да му вземете парите за закуска, а пък ако се чувствате в добро състояние на духа – да го пратите на училище. Изборът е ваш.

Действията носят опит, пари и връзки, чрез които играчът развива своето алтер-его. Има кофи за ритане/почистване,  има варели, които можете да подпалите или продадете. Можете да набиете тъпака с лъскавата кола, който обикаля и псува наоколо. NPC-тата са безброй – има полицаи, майки с колички, обикновени работяги, надменни футболистчета, скейтъри, хейтъри и т.н. социални прослойки.

bg mafia

Тези интеракции изискват енергия. До всяка от тях се показва нужната енергия, изисквана за да се изпълни действието, както и образуваният риск.  Показателите на героя са живот, енергия, риск (като криминално досие), токсикация и Loansharks – ако ви подгонят лихвари не е особено забавно, гарантирам ви. В зависимост от действията, тези показатели падат или се качват, като регенерацията става с време или с предмет от играта. Например, ако много сте се уморили да ритате досадното футболистче от отсрещния блок, пийте едно кафе от машината и сте готови за нови подвизи.

Естествено обикалянето наоколо и правенето на гъзар няма да ви направи новия Тони Монтана. За изкачване в йерархията на човек му трябват респект, интелект и сила. Респектът не се получава току-така, той трябва да се заслужи. Интелектът се вдига с ходене на различни уроци, на специализираните за това места, същото важи и за силата – има фитнес, в който играчът може да помпа, като в замяна оставя средства и енергия. Героят ви постепенно качва опит, който качва нива. С тези нива идват точки, които могат да бъдат разпределени на различни умения.

bg mafia

Най-важното обаче, са куестовете, които можете да изпълнявате. Прост пример – докато бях още смешен льольо на трети левъл, ме взеха да извършвам лихварски дейности. Из града има разпределени събития, където играчът трябва да прецени какво да направи – да сплаши някой бизнесмен, да прекрати няколко бизнес интервюта и когато изпълни определената от куеста квота, той получава своята награда. В случая с лихварството получих ценни връзки с хора от подземния свят, както и новичък пистолет, с който да ставам Тони Монтана по-ефективно. Предмети в играта има много, като всеки си има предназначение – от оръжия, през кучета, коли, лаптопи и много други. Изобщо, действията в играта, пътищата за поемане и  качествата на света са огромни и тази статия в никакъв случай няма да ми стигне, за да опиша всички.

bg mafia

Търговията също присъства като механика – има черни пазари и търгове, на които играчът може да се снабди с нужните си приспособления. Валутата в играта са пари, които изкарвате сам – ако не чрез куест, чрез начин, който сам сте избрали. Естествено BGMafia е игра базирана на микротранзакции. Това ще рече, че е напълно безплатна и достъпна, но ако някой има желание да се сдобие по-бързо с нещо, то той може да го направи чрез закупуване на кредити с реални пари. Този игрови модел напоследък набира все повече популярност по света, като той отдавна не е средство гейм дивелъпърите на игри за мобилни устройства да изкарат някой и друг лев. Всичко е създадено в подкрепа на играча. Тук е интересно да се спомене ,че създателите на BGMafia непрекъснато правят изненади на своите играчи – те раздават награди, като лаптопи, портативни конзоли, тениски и т.н.

Също така има промоции в кредитните системи – например за всички заредени кредити между 05.11.2013 и 12.11.2013 играчът получава минимум 5% бонус кредити, като този процент нараства с количеството заредени кредити. Тук е мястото да кажа две думи и за общността на BGMafia. Играта съществува от няколко години, като фенската ѝ база продължава да се разраства – при всяко едно мое влизане в системата имаше по над 600 човека онлайн. Играта си има своя собствена интегрирана социална мрежа, като могат да се сформират банди, които да изпълняват задачи заедно.

bg mafia

Общо взето, като заключение мога да кажа, че противно на нагласата си, прекарах забавно времето, което отделих на BGMafia. Като един от малкото качествени представители на българската browser-based сцена, играта е неангажиращо забавление, което ще ви изяде доста време и няма да ви писне скоро. Като цяло, смисъл да се мразят браузър базираните игри няма – да, случва се да има недоклатености, използващи флаш, но в никакъв случай не трябва да се поставят под общ знаменател качествените заглавия, които се грижат за своята фенска база и продължават да поддържат идеята си жива. Палци горе за подобни люде. Ако не можете да си позволите Playstation 4 се огледайте – един браузър може да ви даде огромно количество забавление.

 • Like!
  0

Коментари:

2 Коментара

 1. KpucoG 07.01.2014 at 13:34 - Reply

  Най-добрата онлайн игра !

 2. Иван 27.10.2016 at 0:10 - Reply

  Попробуйте поиграть в онлайн игру Black Desert online безграничный и открытый мир, качество графики на отлично, прорисованы все элементы. Подробно ознакомиться с игрой можете на сайте
  http://intgame.ru/black-desert-igrat-onlajn-rus/

comments

Добави коментар

Можете да използвате тези HTML тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>